Предварително надиграване на ямболските коледарски куди
Предварително надиграване на ямболските коледарски куди / Община Ямбол

Предварителният подбор на танцовите коледарски групи, които са заявили желание да участват в Националния коледарски празник в Ямбол ще се състои днес, съобщиха от общината.

Подборът ще се състои пред двете читалища, които са съорганизатори на празника – в 9 часа започва надиграването пред НЧ „Пробуда – 1909”, а в 13 часа – пред НЧ „Зора – 1945”.

Тричленно жури ще определи най-добрите, които ще участват в парада на ямболските куди, който по традиция е в следобедните часове на фестивала на 25 декември. В журито влизат Румен Тодоров, хореограф и педагог, ръководител на клуб „Хоро” и школата за народни танци при читалище „Съгласие – 1862”, Емил Петков – хореограф и педагог в школата за народни танци „All steps - Всички стъпки” Ямбол, както и Пламен Дуков – музикант, концертмайстор в ансамбъл „Тунджа” и преподавател в музикалното училище в Котел.

Въвеждането на предварителен кръг е нов момент в Статута на Националния коледарски празник. Подборът на детските, певческите и обредните групи ще бъде направен по заявки за участие. Носителите на големите награди от предходната година се класират директно за втория етап на празника. Националният коледарски празник ще се проведе на 25 декември от 10, 30 часа пред община Ямбол. Традиционно първи ще се представят детските, певческите и обредните групи.

След тържествената Рождественска церемония, идва ред на дефилето на ямболските коледари. Кудите от Ямбол са уникални за България с характерния си танц – буенек, който изпълняват като част от ритуала. Освен най-добри в четирите категории, ще бъдат раздадени награди и за персонажи – станиник, баш, куирукчия, котка. Присъжда се приз и за най-автентичен обреден хляб.