Представители на НПО поискаха омбудсман
Представители на НПО поискаха омбудсман / Дарик Сливен, архив

Неправителствени организации поискаха да се инициира обществен дебат и да стартира процедура за избор на местен омбудсман. Това стана на втората среща на общинското ръководство и общински съветници с представители на НПО от Сливен, съобщават от пресцентъра на общината.

Стефан Стефанов от „Свети Георги Победоносец” е представил няколко основни искания - за създаване на общинско предприятие „Комунални дейности”, което да се занимава със сметосъбиране, транспортиране, депониране и сепариране на отпадъци, ежедневно почистване на улици, тревни и градински площи, както озеленяване и зимно поддържане;  обезопасяване на местата в близост до пешеходните пътеки, както и да се започне процедура за избиране на обществен посредник (омбудсман).

Кметът Кольо Милев обясни, че трябва да се обсъдят и остойностят точно дейностите, които би изпълнявало едно общинско предприятие за комунални услуги, като разчетът за неговата издръжка бъде включен в бюджета на общината за следващата година. Милев коментира също, че изборът на омбудсман е добра инициатива и тя е в правомощията на Общинския съвет.

На срещата са били обсъдени въпроси с безработицата и какви възможности предоставят терени като летището за инвестиции в общината, участието на сливенски фирми в проекти и съфинансирането по европейските проекти.

Йордан Чолаков от Гражданско обединение за Сливен се е обърнал с призив към общинските съветници да не спират проектите с европейско финансиране. А Сава Хараламбов от същото сдружение предложи да се създаде движение за възстановяване на тополите край реките на Сливен.

Представителите на НПО бяха поканени на 1 юли от 11.00 часа на среща в общината, в която ще се включат и народните представители от Сливен като първа стъпка за създаване на обществен съвет към кмета.

На срещата, преди заседанието на Общинския съвет, присъстваха представители на сдруженията „Свети Георги Победоносец”, „Еколанд” и Движение за граждански контрол. Освен тях, към срещата се присъединиха представители на Гражданско обединение за Сливен, на строителния бранш и патриотичните организации СОСРЗ и клуб «Тракия».