Представиха резултатите от проекти, реализирани в Ямболско
Представиха резултатите от проекти, реализирани в Ямболско / netinfo

Резултатите от три проекта, реализирани на територията на област Ямбол, бяха отчетени по време на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси в Ямбол, съобщиха от местната Областна администрация. Заместник-директорът на Основно училище ”Св.Св.Кирил и Методий” в Стралджа Валентина Андонова представи резултатите от проекта „Подобряване на достъпа на деца от ромски произход до качествено образование в основните и средни интегрирани училища и детски градини”.

Приключил е и проектът „Подобряване достъпа до здравни грижи на ромски жени и деца в селски райони”, реализиран в общините Стралджа и Тунджа. По него са обучени трима здравни медиатори, които работят в град Стралджа и селата Кукорево и Дражево в община Тунджа. Десет души от област Ямбол са преминали успешно обучение по проект „Подобряване достъпа на ромите до системата на здравеопазване, както и способностите на системата да решава здравните проблеми на ромските общност”. Очаква се успешно завършилите да бъдат наети към общините.

По проекта за профилактика на туберкулоза и белодробни заболявания за два месеца са били прегледани 1 338 пациенти в Ямбол, Стралджа и пет села. Ще бъдат доставени и два флуорографа за петте области на страната, където се реализира проектът.