Представиха проект за Югоизточен планов регион
Представиха проект за Югоизточен планов регион / netinfo

Проект на Регионалната иновационна стратегия за Югоизточен планов регион на Република България бе преставен днес в Сливен. Основната цел е повишаване конкурентноспособността на Югоизточен планов регион по отношение на иновации чрез създаване на иновационна култура. Очакванията са тя да послужи като двигател за разработването на ефективна политика в Югоизточен планов регион.

Конкретните цели са създаване и разработване на иновационен капацитет, подобряване възможностите на регионалния бизнес за прилагане на иновации и за извличане на полза от тях, изграждане на активна регионална мрежа, която да подкрепя бизнеса в прилагането на иновации, подкрепа на успешното интегриране на ЮИПР в Европейското изследователско пространство, съобщи ръководителя на проекта Соня Енилова.

Едно от предложенията за постигане на тези цели е да се създаде консултативен съвет към Регионалния съвет за развитие, чиито експерти да продължат да подпомагат бизнеса. Регионалната иновационна стратегия е подготвена в рамките на проект по 6-та рамкова програма на Европейския съюз, изпълняван от Агенция за регионално развитие и иновации в партньорство с бизнес Иновационен център – Епир, Гърция, Регионално министерство на икономиката, финансите и иновациите, Правителството на Балеарските острови, Испания и Областните администрации Бургас, Сливен и Ямбол.

На срещата присъстваха Соня Енилова – ръководител на проекта, представители на общините от област Сливен, ръководители на териториално представени структури на държавната администрация, представители на Технически университет – София, база Сливен, на местния бизнес и браншови организации.