Представиха книгата „Писатели от моя роден край” на Атанас Теодоров
Представиха книгата „Писатели от моя роден край” на Атанас Теодоров / Община Тунджа

 

 

Под надслов „Искри от памет” премина последната заключителна среща от Тунджанските литературни дни, посветени на Деня на община „Тунджа” – 22 април. Акцент беше представянето на творчеството на Атанас Теодоров и най-новата му книга „Писатели от моя роден край”. Срещата започна с изпълнения на стихове от класиците Вазов, Ботев и Димчо Дебелянов, рецитирани от ученици на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, село Роза. Откъс от книгата на Теодоров за родния тунджански край и литературните празници в „Тунджа” прочете поетесата Таня Хаджидимитрова.

Литературният критик Димитър Бечев – директор на регионална библиотека „Г. С. Раковски” и редактор на книгата сподели свои впечатления от нея. Той подчерта, че това е единствената в Ямболска област книга от този формат – „литературно-споменна, мемориалистична”. В нея се отдава почит към паметта на 10 творци от „тунджалъка”. С точен, наблюдателен, колоритен изказ тази пъстра, екзотична книга е своеобразен поклон пред големите ямболски творци, добави още редакторът.

„Това е книга, изпълнена с патриотичен дух, книга за българската памет, част от литературната история на ямболския край”, достойна за награда на Съюза на българските писатели, изтъкна Николай Петев – председател на Съюза. Той предложи да бъде учредена награда на Дружеството на писателите и на Съюза на българските писатели на името на Димитър Яръмов – творец от висока класа, за когото пише и Атанас Теодоров.

Колеги творци и приятели от различни поколения споделиха затрогващи спомени от познанството си с Теодоров.