Предсрочно смениха председателя на Общински съвет Нова Загора
Предсрочно смениха председателя на Общински съвет Нова Загора / netinfo

Общинският съвет в Нова Загора прекрати предсрочно правомощията на председателя си Пейчо Пейчев. Решението бе взето на днешното заседание на местния парламент. Искането за прекратяване на правомощията на председателя бе внесено от общинския съветник от БСП Димитър Бънов.

Предложението бе мотивирано с неспазване Правилника за
свикване и водене на заседанията на ОбС, тенденциозно отношение към определени общински съветници в заседанията на ОбС и постоянните комисии към него, недостатъчна ангажираност при подготовката на предложения за решения, което доведе до голям брой върнати от Областна администрация решения. Според вносителя на предложението мотивите 9 на брой се основават на анализа на почти едногодишната работа на Пейчев на поста председател.

След тайно гласуване за предложението за предсрочно прекратяване правомощията на Пейчо Пейчев бе подкрепено от 16 общински съветници, което бе достатъчно за неговото приемане. Преди по-малко от месец предложението на друг бщински съветник за прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет не бе подкрепено.

Във връзка с това преди началото на обсъждането на дневния ред на заседанието общинските съветници от БСП разпространиха декларация, която е срещу изявлението на кмета Грозев, че по нареждане на „Позитано” 20 социалистите в Общински съвет – Нова Загора, са направили неуспешен опит за преврат с искането на оставката на Пейчев.

„Това са свободни съчинения, показателни за нивото на политическа и управленска култура на техния автор... Когато ние социалистите в Общинския съвет поискаме оставка, ще го направим открито, с наши мотиви и чрез наш представител, без да чакаме директиви и указания от софийски адрес. Вероятно тогава и резултатът ще е друг”, се казва в декларацията.

Заседанието на Общински съвет в Нова Загора продължава с обсъждането на останалите точки в дневния ред.