Предлагат Сливенския митрополит за орден Стара планина
Предлагат Сливенския митрополит за орден Стара планина / netinfo

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий да бъде удостоен с най-високото отличие на България орден „Стара планина” първа степен се очаква да предложи Общинският съвет в Сливен на президента Георги Първанов. Това ще стане след общинските съветници разгледат и одобрят внесеното от Руси Големанов предложение за отличието.

 

На 2 март 2009 година дядо Иоаникий навърши 70 години. Роден е в новозагорското село Пет могили  в семейство на земеделци. Те са насочили Иван Георгиев Неделчев да продължи образованието си в Софийската духовна семинария, която той завършва като първенец на курса. На 1 април 1961 г. приема монашески постриг с новото име Иоаникий от Старозагорския митрополит Климент в Мъглижкия манастир. Същата година е ръкоположен за иеродякон от Главиницкия епископ Стефан в храм „Света Богородица” в Пазарджик , а по-късно, през 1963 г. е ръкоположен за иеоромонах от Макариополския епископ Николай в параклиса на Духовната семинария в София , където и завършва висше богословско образование през 1964 г. Продължава обучението си в Московската духовна академия и през 1966 г., като неин стипендиант, я завършва с придобита научна степен Кандидат на богословието. От 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенска митрополия, на 20 октомври 1968 г. е назначен като такъв в Старозагорската митрополия. Въведен е в архимандритско достоинство на 24.11.1968 г. в църквата „Свети Димитър” в Сливен от сливенския митрополит Никодим. В началото на 1972 г. е назначен отново за протосингел на Сливенската митрополия. На 20 април 1975 г. е ръкоположен за епископ на Българската православна църква с титлата Велички и е назначен за Викариен епископ на Сливенския митрополит Никодим. На 23 март 1980 г. е избран от клира и народа за Сливенски митрополит. От тогава и досега е член на Светия Синод на Българската православна църква. От 10 декември 2007 г. е Председателстващ Светия Синод на Българската православна църква и на Шестия църковно народен събор.

 

В продължение на 39 години неговият земен път е свързан със Сливенска епархия, в която влизат областите Сливен, Бургас и Ямбол. Като Сливенски митрополит активно участва в обществения, духовния и културно просветен живот на Община Сливен и в цялата епархия. През 1999 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен” от Общинския съвет за неговия съществен принос за духовното възпитание и културно развитие на жителите на Община Сливен, а през 2000 г. става носител и на наградата на общината за краеведческа дейност на Сливенския край. Почетен гражданин е на град Несебър. „Животът му е изпълнен с много труд, постоянство и дълбоко осъзнаване на избраната мисия да служи с любов и себеотдаване към хората” – пише в предложението до Общински съвет Големанов. Заседанието на Общински съвет Сливен, на което ще се разгледа предложението, е на 17 март.