Предимно българско агнешко месо и яйца за Великденски
Предимно българско агнешко месо и яйца за Великденски / Dariknews, Архив

Засилени проверки на традиционните за Великден храни- агнешко месо, яйца, козунаци, пресни плодове и зеленчуци, като се проверяват и боите за яйца извършват инспекторите от Областна агенция по „Безопасност на храните“„ в Сливен.

Проверките установяват, че предлаганото прясно месо е българско, това съобщи пред Дарик директорът на Областната агенция по безопастност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев. В някой от хипермаркетите се предлага и замразено агтешко месо, внос от Нова Зеландия и Патагония. Месото се съхранява правилно и е в срок на годност, уточни д-р Пенчев.

Издадени са няколко предписания. При съвместните проверки с представители на полицията и Комисията за защита на потребителите е установено, че едно заведение в Сливен е без регистрация в Агенцията по храните. Съставен е акт за административно нарушение.

На пазара от предлаганите яйца са предимно български и полски. Правилно се съхраняват и са в срок на годност, информира д-р Пламен Пенчев.

Всякакви сигнали от граждани могат да се подават на дежурните инспектори, чиито телефони са обявени на сайта на Агенцията и на видни места в Кооперативния пазар.

Инспекторите проверяват производствените предприятия, складовете за търговия на едро, големите хранителни обекти, заведения за обществено хранене. До момента няма подадени сигнали от граждани за проверка на великденски храни, посочи още д-р Пламен Пенчев.