Празник Златна праскова в Гавраилово
Празник Златна праскова в Гавраилово / netinfo

Конкурс за най-бързо изяждане на праскова, както и за най-вкусен компот и сладко от сочния плод са част от проявите на шестото издание на традиционния празник „Златна праскова”, който се провежда днес в село Гавраилово. Още в 9.30 на площада на селото бе открита изложба на праскови,1 придружена с дегустация. По-късно програмата на тържеството предвижда конкурс за рисунка на тема „Праскова”, рисунки на асфалт, както и определянето на Мини мис и Мини мистър „Праскова” и традиционния конкурс „Мис Праскова”.

Следобед ще има концерт на самодейни колективи, след което ще бъдат наградени участниците в конкурсите.

И тази година тържествата се съпътстват със семинар за производители, които ще изслушат три доклада: „Подпомагане на производители на праскови в България”, „Перспективни сортове праскови” и „Ролята на организациите на производителите за повишаване на производството на праскови и опита на Франция”. Участниците в семинара ще посетят и модерна прасковена градина.

Организатори на тържеството са община Сливен, Областна дирекция "Земеделие и гори", Областна служба за съвети в земеделието, Опитна станция по прасковата, кметство в Гавраилово, НЧ "Слънце" - Гавраилово, ОП "Българска праскова" ООД - Сливен.

Целта на празника е да обедини основни ценности - съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието и да съдейства Сливенски регион да се възроди като основен производител на праскови.