Празник в Лозенец
Празник в Лозенец / Общински пресцентър Стралджа

В навечерието на Димитровден, храмовия празник на Лозенец, в стралджанското село се събраха местни жители и гости, за да присъстват на откриването на обновеното читалище „Светлина 1928” и отбелязване на 85-та  годишнина от учредяването му. Кметът на общината Митко Андонов, Атанаска Кабакова, председател на ОбС, Радостин Иванов от фирмата изпълнител на ремонта, както и други представители на общинска администрация присъстваха на празника.  Да срежат лентата на напълно обновената сграда бяха поканени кметът на общината  Андонов, Петранка Добрева, кмет на селото и Христо Христов, председател на читалището. „Да пребъде във времето читалището на Лозенец! Да векува храмът на културата и духовността! Да бъде притегателен център за млади и стари!”, пожела кметът Митко Андонов, прерязвайки лентата и по народен обичай ливна менче с вода.

В паузата преди началото на тържеството кметът Андонов разгледа единствения по рода си в общината изложбен салон с екслибриси и скулптури, дарение на местния родолюбец Митко Бакалов от далечната 1975г., в съчетание с колоритен битов кът.

„Днес връщаме времето 85 години назад, за да си спомним онези будни млади хора от Лозенец, които през 1928 г. положили началото на читалище „Светлина.”, каза в словото си Христо Христов. Имената на тези родолюбци се пазят и до днес - Манчо Стоянов, Йордан Драганов, Пеньо Недев, Митьо Дамянов, Стефан Божилов, Йордан Денев. Започват с песни и танци, продължават с развитие на местния театър, библиотечна дейност, представяне на народни обичаи. Днес читалището разполага с близо 10 хил. тома литература, награди носят групите за автентичен фолклор – Буенек, Кукери, Коледари и танцов състав „Росна китка”.  Свои представления прави и театралната група, чиято история започва още през 1933 г.

След поздравленията на сцената на читалището се развихри танцовият ансамбъл „Въжички” – Стралджа, чието настроение преразна в общонародно хоро пред обновеното читалище.

 

Като продължение на празника в съботния ден, Димитровден,  селото се събра отново в наскоро открития възстановен храм  „Св. Димитър”. За младите хора концерт-дарение направи рапърът Боби Кинта.