Празник в Кукорево
Празник в Кукорево / netinfo

Празник организираха на 9 ноември кметството и Народно читалище "Виделина - 1928" в тунджанското село Кукорево. Стотици жители и гости на селото се събраха на площада, за да се повеселят заедно, защото родовите корени са живи, а обичта към родното място се предава на деца и внуци.

Официални гости на празника бяха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и председателят на общинския съвет Нели Славова, народни представители, кметът на община Ямбол Георги Славов, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на културни и образователни институции от общината.

Празникът откри кметът на село Кукорево Кольо Дичев. Той благодари на всички хора, които със средства и сърце са спомогнали за организацията и провеждането на това вълнуващо културно събитие, за приноса им към подобряване на инфраструктурата и културния облик на селото. Връчи благодарствени адреси и подаръци, като първият от тях беше за големия дарител, почетен гражданин на община „Тунджа” Желязко Узунов. Специална награда – българското знаме, получиха и 20 семейства, които са допринесли за красивия вид на селото, на своята улица, на своя дом.

Кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев приветства жителите и гостите на селото и подчерта, че тук живеят и работят изключително предприемчиви, активни, можещи и успешни хора. Благодарение на тях, подчерта кметът, село Кукорево се развива като удобно и приятно място за живот и работа и всяка стойностна инициатива в полза на гражданите заслужава подкрепата на общинското ръководство.

Празник в Кукорево
netinfo

Празникът продължи с богата концертна програма, в която взеха участие фолклорната певческа група  от Народно читалище „Виделина - 1928" с. Кукорево,  фолклорен ансамбъл „Тунджа”, певиците Клаудия Шейтанова и Нели Танева, деца от село Калчево, очарователните танцьори Йоан Добрев и Пламена Комитова от клуб по спортни танци „Ямбол”.

Атракция в този ден бяха традиционните селски народни борби, в които, под звуците на гайда, премериха сили и спортсменски умения участници в осем категории – от 32 кг до над 75 кг. Най-емоционални и оспорвани бяха двубоите в тежките категории. Първи в категория до 60 кг стана Пресиян Михов, в категория до 75 кг - Николай Паслар, а над 75 кг - Светослав Георгиев. „Любимец на публиката” и притежател на 200-килограмовия коч стана Недко Георгиев от село Кукорево. Общият награден фонд, който беше раздаден на борбите, възлезе на 1 460 лева.

Празник в Кукорево
netinfo

Празнуващите можеха да разгледат и изложението „Произведено в Кукорево”, етнографската изложба и голямото фототабло с най-красивите улици и дворове в с. Кукорево.