Празник на традициите в Джинот
Празник на традициите в Джинот / Общински пресцентър Стралджа

 

За първи път в село Джинот в община Стралджа се проведе Празник на традициите. Идеята и цялостната организация е на местното читалище „Изгрев” и едноименния пенсионерски клуб с активната подкрепа на кметството.

Целта е да се покажат очарованието на „едно време”, да се привлече вниманието към богатите фолклорни традиции, обичаи и нрави и да се събуди интереса на младите.

 

Празникът започна с артистичното изпълнение на стихотворение за Тракия в изпълнение на 14-годишната Мадлен Тодорова. Фолклорната група на Поляна представи обичая „Булчински буенек”, а самодейците от Каменец допълниха празника с още народни песни. Посрещнат с интерес беше и ансамбъл „Въжички” при читалище” Просвета”, чиято програма завърши с голямо народно хоро. Вълнуващо бе и изпълнението на „Моя страна” от джинотския женски хор.

 

Не мина без внимание и подредената народна работилница в читалището, където баби показаха на внуците как се магани памук, как се преде вълна, как се тъче на стан, как се правят катми, как се меси хляб и се точи баница. Децата научиха какво е това „чекрък”, „кобилица”, „нищелки” или „сач” и сами пробваха да се учат на старите занаяти.

Празник на традициите в Джинот
netinfo