Празник на традициите в Джинот
Празник на традициите в Джинот / община Стралджа

Четвъртото издание на Празник на традициите събра в Джинот любители на българското народно творчество от близо и далеч. Спонтанно възникнал по идея на жените от местния клуб „Изгрев” днес празникът  е толкова шарен, вълнуващ и интересен, че се коментира дни наред.

Гости и жители на селото бяха изненадани първо от селския глашатай, който колоритно представи програмата. Съвсем като в едно много старо време жените представиха с един богат, сочен народен език своя бит, своите семейни грижи, своите умения да тъкат и предат, да везат и да домакинстват.

Като домакин  кметският наместник на село Джинот Георги Василев поздрави гостите и  похвали за усърдието членовете на клуб „Изгрев”.

„Вие, джинотци, сте доказателството, че в историята на нашата община има неизчерпаеми, безценни, златни страници, които очакват своя нов прочит. Има обичаи, които трябва да се показват, има песни, които трябва да бъдат изпяти и хора, които да се играят така както само българинът може”, каза в обръщението си кмета на община Стралджа Митко Андонов.

Представен беше обичая „Сирни заговезни”, на сцената се изявиха песнопойките и от клуб „Дълголетие” Стралджа. Надпяването продължи с невероятните изпълнителки на народни песни от Чарган. Трогателна беше драматизацията по песента „Турчин робини караше”, представена от клуб „Изгрев” Джинот. Палаузовци показаха своето умение да пеят, да разказват хуморески, да представят традиции. С ръкопляскания бяха посрещнати и гостите от северния добруджански град Алфатар. Смесиха се носии , песни и танци, настроението  обхвана и участници , и зрители.

За да завърши празникът по джинотски , с поклон към всичко родно и призива „Да се гордеем, че сме българи, да обичаме България както я обичаха Ботев и Левски!”