Празник на традициите в Джинот
Празник на традициите в Джинот / Общински пресцентър Стралджа

Празник на традициите се проведе за трета поредна година в стралджанското село Джинот. Гости бяха Митко Андонов, кмет на общината, Атанаска Кабакова, председател на ОбС, Иван Георгиев и Мария Толева, зам.-кметове, Атанаска Христова, секретар, Георги Димитров, кметски наместник на селото.

„Толкова малко село с толкова големи идеи! – започна приветствието си  Митко Андонов и добави - Духовният успех на Джинот акумулира енергията ни, създава комфорт за сетивата ни , усилва надеждата, че можем да бъдем силни и смели в постигане на целите. Този народен празник е като разходка в собствения ни живот, където можем да срещнем всичко скъпо и мило на сърцето ни. Джинот е топлата стряха, родната къща, уханието на семейната софра, песента на чучулигата… Джинот е България!”

За историята по създаване на празника разказа Николина Филипова, Като председател на пенсионерския клуб „Изгрев”, инициатор за организацията, тя се превърна в основния двигател и обединител на джинотци. Припомни за първото издание, когато домакините представиха древния обичай „Еньова буля” и последвалото пресъздаване на обичая „Зажънване”, гостуването на фолклорни групи от различни села, събудения интерес на млади и стари. Тази година на сцената бе пресъздаден обичаят „Игнажден”.

Празникът продължи с песните на Джинот, като домакините отново вложиха творчество. С пресъздаване на обичаната народна приказка „Дядо и ряпа” привлякоха вниманието и на най-малките. Гостите от клуб „Дълголетие”- Стралджа ъсс своите буенешки носии показаха обичая „Посрещане на буенек”. „Седянка се кладе, мама не ме дава” беше обичаят, пресъздаден от пенсионерски клуб Палаузово. Настроение предизвикаха танцьорите от ансамбъл „Божур” от село Чарда.

 

На финала на сцената излязоха джинотските „Галя” и „Пейо” от „Имаш поща”, които по оригинален начин поднесоха благодарности към кмета на общината Митко Андонов и кметския наместник на селото Георги Димитров за подкрепата по организацията на празника.