Празник на тиквата в Коньово
Празник на тиквата в Коньово / Общински пресцентър Нова Загора

Празник на тиквата отбелязаха за поредна година в новозагорското село Коньово. За пръв път се провежда през 2008 година и още тогава интересът към събитието се оказва много голям. Повод за празнуването му е отбелязването Деня на християнското семейство - 21 ноември. Но вместо традиционните обредни хлябове, жителите на селото са решили да разнообразят и обогатят трапезата като включват кулинарни деликатеси от вкусния оранжев плод. Коньовският празник на тиквата е една реализирана идея на местното кметство, със съдействието на пенсионерския клуб и децата от детската градина и ОУ „Св. св. Кирил и Методий".

В деня на празника ученици от местното училище изнесоха кратка програма, посветена на тиквата. Проведе се и станалият вече традиционен конкурс „Тиквени фантазии". Децата се представиха предимно с украси, а сръчните коньовки с различни деликатеси: тиквеници, рачел, кексове, пълнена тиква и др. Интерес предизвика и тиквеникът с дължина 50 м. Победителите в конкурсите, получиха награди, осигурени от кметство Коньово. На първо място в кулинарното състезание беше класиран сладкиша на Стоянка Атанасова - тиква, пълнена с плодове и ябълки. На второ място бяха оценени бутерките с тиква на Еленка Колева, а на трето тиквеникът, приготвен от Станка Господинова.

Празник на тиквата в Коньово
netinfo

Наградата за най-голяма тиква спечели миналогодишната победителка Мария Пашова с 30 кг. плод, а за най-малка - Радостина Колева, за тежащия едва 6 гр. плод.

Кметът на Община Нова Загора Николай Грозев изказа благодарност към всички участници в празника, като пожула традицията да продължи и в бъдеще и връчи грамота за "постоянство, упоритост и всеотдайност за развитието и съхранението на Празника на тиквата."