Празник на билките в село Бяла
Празник на билките в село Бяла / Sofia Photo Agency, архив

Свети Дух и Еньовден отпразнуваха в балканското село Бяла. С набрани рано тази сутрин билки беше подредена изложба, под надслов „Богатството на гората”. Самодейците от селото изнесоха фолклорна програма.

По традиция честването на Еньовден започна снощи с ритуала „Мълчана вода”. Според народните вярвания билките, набрани на този ден имат най-голяма сила. С лечебни треви беленци свиха голям венец, под който техните гости днес минаха за здраве и берекет през годината.

Гости на празника бяха кметът на Сливен Кольо Милев и неговият заместник Иван Славов, народният представител Деян Дечев, областният управител Корнелий Желязков, директорът на Регионалния инспекторат по образованието Бисерка Василева, общински съветници, кметове на близките на Бяла села. Специални гости на  празника бяха таврийски българи от Украйна, както и група от хора в неравностойно положение от Варна.

„Празникът ни е двоен, защото съвпада с традиционния събор на селото. Самият аз като кмет го правя за десети път и посрещнахме по български обичай гостите с чай от билки и гощавка, каза кметът Жельо Желев.

 

Празникът на билките се провежда за 13-та поредна година в балканското село Бяла. Организатори са Народно читалище „Христо Ботев 1936 г.”, кметството и ОУ „Хаджи Димитър” в селото.