Празници в село Тенево
Празници в село Тенево / Общински пресцентър Тунджа

Празничният маратон, който кметство и читалище Тенево, организираха за жителите и гостите на Тенево по повод Празника на селото, е на метри от финалната права, съобщава Нели Ройдева – мениджър на читалището. Стартът бе даден на 16 май с фолклорен празник, в който взеха участие самодеен ансамбъл „Въжички”, град Стралджа и танцовите колективи от читалище „Просвета- 1910”, село Тенево.

Гости на празника бяха народните представители Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов, кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, председателят на Общинският съвет Нели Славова и секретарят на общината Андон Кръстев.

През втория ден от празника бе концертът на голямата народна певица Бинка Добрева, както и спортно състезание - мотокрос. То се проведе на новата писта за моторни състезания, която е в близост до стадиона на Тенево, организатор бе кметът на селото Димитър Комитов.

В мотокроса участваха 24-ма състезатели на различни възрасти, като имаше и две представителки на нежния пол. Всички участници получиха парични награди, а за първите организаторите бяха осигурили и грамоти.

В неделя, 18 май, се състояха състезания по народна борба. Те се проведоха в десет категории. Под съпровода на гайда и тъпан, всеки от участниците се бореше за призово място в своята категория, но разбира се последна бе думата на съдиите. Във всяка от категориите бяха връчени награди за първо, второ и трето място.

В най - високия клас - мъже над 90 килограма, първи стана Калоян Петков от Сливен, завършил НСА. Наградите връчи кметът на селото Димитър Комитов.

 

В последния ден от празничната програма - 21 май, е храмовият празник на църквата в Тенево „Св. св. Константин и Елена”.