Прасета и цигани съжителстват на ямболското сметище.
Прасета и цигани съжителстват на ямболското сметище. / netinfo

Вече две десетилетия на ямболското сметище, което е на територията на община Тунджа, Тодор Андреев, по прякор Плъха, отглежда прасета от полудивата порода”Източно балканска”. Стотици прасета обикаляха и днес на депото, заедно с циганите, които ровят за пластмаса и желязо.

С проблема е невъзможно да се справи никой, това стана ясно след разговорите с представители от различни институции. От община Ямбол твърдят, че ако съборят свинарника на Тодор Андреев, той ще махне прасетата си. От община Тунджа казват, че постройките са незаконни, но земята е държавна и е в прерогативите на Аграрното министерство да реши въпроса. От РВМС също са вдигнали ръце от Плъха, защото са му съставяли десетки актове, които той обжалва. Заради пропуски в закона не могат да конфискуват животните в полза на държавата преди да има решение на съда. Ако му ги отнемат до произнасянето на съда трябва да се грижат за тях. По последни данни от РВМС, Плъха в момента си отглежда около 200 прасета.

Така всички институции в Ямбол са съгласни, че животните не трябва да бъдат на сметището и че това е една зараза, която влиза дори в магазинната мрежа, но никой не е в състояние да изгони Плъха от сметището, нищо, че е 21 век и нищо, че сме в ЕС от три месеца.