ПП „Сините камъни” порасна с 33 дка смесена гора
ПП „Сините камъни” порасна с 33 дка смесена гора / netinfo

33 дка смесена гора – бяла върба, бук и явор, са били залесени на територията на ПП „Сините камъни.  Залесяването е реализирано по проект „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони по българската гора”.

Проектът е на обща стойност 1 236 000 евро и се финансира по програма на ЕС.

В рамките на проекта са били залесени 3 дка с бяла върба в близост до язовир „Асеновец” и 30 дка с бук и явор в местността Даулите, съобщи директорът на парка Фагме Мустафова.

Засаждано е било върху сипеи и стръмни склонове, както и покрай речни галерии.

Освен това в рамките на проекта на територията на Природния парк са изградени два моста по пътя за Халката, поставени са и информационни и указателни табели по основни туристически пътеки. Изградени са кътове за отдих в местностите „Харамията”, „Драгиева чешма”, Долапите, Карандила, Моллова кория Халката и други.

Извозени са 32 тона отпадъци, като почистването е направено на територията на целия парк в три поредни години с доброволци, ученици.

Тежка техника е използвана при почистване на нерегламентирани сметища от строителство и битови отпадъци в района на язовир „Асеновец”, добави Мустафова.