ПП ГЕРБ Сливен дари 1500 лева на двата фолклорни състава
ПП ГЕРБ Сливен дари 1500 лева на двата фолклорни състава / ПП ГЕРБ - Сливен

ПП ГЕРБ Сливен дари 1500 лева на двата фолклорни състава към читалището в село Гавраилово.

Средствата ще подпомогнат ансамбъл „Тракийска китка" и детски танцов колектив „Здравец" към НЧ „Слънце - 1928" , да вземат участие в международен танцов фестивал в Прага (Чехия) от 16 до 21 март. Общински съветници от ПП ГЕРБ Сливен присъстваха на концерта „Във вихъра на танца".

В спектакъла бяха включени произведения от различните етнографски области на България.

ФТА „Тракийска китка" е наследник на сформираните през 1947 г. в Селиминово и през 1949 г. в Гавраилово младежки танцови колективи. От 1976 г. и до днес, вече 40 години, развива непрекъсната творческа дейност. ДТК „Здравец" е започнал своята дейност през 1977 година. Развива в годините активна творческа и концертна дейност.

Днес е своеобразна школа за съхранение на българския дух, на любовта към танца, място за общуване с изкуството, за изграждане на характери. Ръководители на двата състава са Донка и Иван Иванови. Ръководител на оркестъра е Желязко Митев.

Колективите имат многобройни участия в различни общински, национални и международни фолклорни фестивали и празници.

За да спомогнат развитието на българския дух и поредното участие зад граница, ПП ГЕРБ Сливен дарява част от средствата нужни на ансамблите, да представят българските традиции на предстоящия международен форум в Чехия.