/ Деян Герговски
"20 църкви на област Сливен, са проверени от противопожарната служба пред Великден", съобщи комисар Владимир Демирев, директор на РД „ПБЗН“.

При проверките не са установени съществени нарушения. В осем са били установени несъответствия с правилата за противопожарна безопасност. Там не е била актуализирана документацията, имало е незаредени в срок пожарогасители, или те са били недостатъчни на брой, или са били поставени на неподходящи за целта места. 

"Издадени са предписания за всички открити нарушения, проведени са и инструктажи с църковните служители", поясни Демирев. Изрично е посочено, че по време на богослуженията, вратите на храмовете трябва да бъдат застопорени в отворено положение.

По време на Великденските празници, и в нощта на събота срещу неделя, около двата храма в Сливен, където ще има всенощни служби: катедрален храм „Свети  Димитър“  и „Света София“ ще има дежурни екипи.

Такива ще има и в останалите общински центрове – Твърдица, Нова Загора и Котел. Ще има и  мобилни екипи, които ще следят за противопожарната безопасност по селата.