Потвърдиха решения за избор на кмет в Нова Загора
Потвърдиха решения за избор на кмет в Нова Загора / Дарик Сливен, Архив
Потвърдиха решения за избор на кмет в Нова Загора
82998
Потвърдиха решения за избор на кмет в Нова Загора
  • Потвърдиха решения за избор на кмет в Нова Загора

Сливенският административен съд потвърди решението на Общинска избирателна комисия Нова Загора за избор на кмет при община Нова Загора,. Това съобщи за Дарик председателят на съда Владимир Първанов. Производството е образувано по жалба на кандидат за кмет от Местна коалиция „ЕНП-Нова алтернатива".

В жалбата са изложени доводи за допуснати нарушения при провеждане на изборния процес. Твърди се, че множество вписани избиратели с постоянен адрес, но записани по настоящ адрес в общината са имали възможност да гласуват и по постоянен адрес. Допускани били много грешки и разминавания в протоколите за отчитане на резултатите и незаконно били допускани поправки върху тях. Установено било, че голям брой бюлетини, подадени основно за жалбоподателя били обявени за недействителни, без да са такива, а същевременно недействителни бюлетини, подадени за кандидата за кмет на ПП „ГЕРБ" били приети за действителни.

От всички секции били подавани сигнали, че в избирателните списъци са включени лица по настоящ адрес, които не живеят в населеното място, но са се регистрирали там, като същевременно са гласували и по постоянния си адрес, като това били много лица почти във всяка секция. В открито съдебно заседание жалбоподателят поддържа жалбата, счита, че има много грешки в бюлетините и протоколите и трябва да се направи отново преглед на бюлетините във всички секции, за да се установят бюлетините със символи „чертички", тъй като единият експерт е видял 60 такива само в една от секциите. Твърди, че ако броят на тези бюлетини е много голям, това би повлияло на изборния резултат и дори да има балотаж. От съда иска да касира изборите.

В открито съдебно заседание заинтересованата страна не се явява, за да изрази становище по жалбата.

Съдът е счел, че жалбата срещу избора е неоснователна и е отхвърлил същата, като такава, потвърждавайки решението на Общинската избирателна комисия, уточни още Владимир Първанов.

Чуйте още в прикачения файл