Потомци на Йордан Йовков пращат мартеници в Испания
Потомци на Йордан Йовков пращат мартеници в Испания / netinfo

6-годишната Мария и 7 годишния Валентин, любими внуци на Желязка Георгиева /баба Жужа/ от Стралджа, която е племенница на Йордан Йовков  започнали да правят мартенички съвсем спонтанно по свое желание и с намерението да ги подарят на най-близките, съобщи Надя Жечева от общинския пресцентър.

Децата проумяли колко красиви неща могат да сътворят и им хрумнало да ги умножат, за да стигнат до  техни връстници, до колкото може повече хора, които да им се радват и да се почувстват щастливи.

 Само за няколко дни  децата   изработили над  300, като 50 от тях дори  изпратили в Испания при майка си  Силвина, която пък съобщила, че “падат на въглен”. Интересно, но мартеничките развълнували както българи така и испанци, които с удоволствие ги закачали на ревера с очакване на добрини. Останалите мартенички успешно се продават  в Стралджа. А в дома на Желязка Георгиева е истинска работилница. Сръчните малки ръце хем подреждат мънистата, хем пеят песнички за баба Марта. Малките  са ученици в СОУ”П.Яворов”, амбицирани са да бъдат винаги между най-добрите. У дома децата докато се трудят над мартеничките  чрез телевизията учат испански и английски, слушат приказките на баба, от време на време си организират забавни игри.

Според Желязка Георгиева,  педагог по образование, шоумен по призвание, поет по душа и  бизнесмен по наследство, изработването на мартенички, а и всякакъв вид други подобни изделия, си е като хапче за успокоение. По този повод тя дори замисля  проект “От нищо нещо” в който да увлече деца, родители и баби от елементарни материали да приготвят  прекрасни изделия. Тази невероятна жена веднага дава примери за изработка на букет от... тоалетна хартия, рокля от найлонови торбички, ваза от кофичка за кисело мляко и какви ли не още  идеи.