Постове следят пожарището в Новозагорско
Постове следят пожарището в Новозагорско / Дарик Сливен, архив

Пожарището между новозагорските села Сокол, Полско Пъдарево, Графитово, Радево и Омарчево в момента не дими и ситуацията е спокойна. Това съобщи за Дарик областният управител на Сливен Марин Кавръков. Вчера, около 16.00 ч. отново е пламнала гората, близо до просеката, прокарана от пожарникарите. Наложило се е с тежка техника просеката да се разширява и да се гаси. „В този район вече изгоряха 1250 декара гора и се радвам, че успяхме да изгасим възобновеното огнище” – обясни Кавръков.

Районът, който са обслужвали пожарникарите през трите дни на пожара е 8 000-10 000 декара. „Не всичко в този район е изгоряло, някъде пожарникарите успяваха да спрат огъня, другаде гасиха, но в най-тежките моменти фронтът му беше 40-42 километра” – категоричен е областният управител.

Пожарището се следи от постове, в момента там има около 30 човека – пожарникари и горски. На мястото са 10 машини на пожарната, 6 мобилни пръскачки на Югоизточно горско стопанство, както и високопроходими верижни багери, предоставени от „Мини Марица-Изток”. Според Марин Кавръков пожарището поне още 2-3 дни ще догаря. Спряло е да дими и сметището на Нова Загора, след като е било запръстено.