Постепенно се нормализира обстановката в Новозагорско
Постепенно се нормализира обстановката в Новозагорско / Общински пресцентър Нова Загора, Архив

Обстановката след интензивния снеговалеж и обилните валежи в община Нова Загора постепенно се нормализира, информират от общинската администрация. Екипи на Гражданска защита са оказали помощ на бедстващи жители през изминалата нощ. 

Три наводнени къщи и дворове, покрити с близо 20 сантиметра вода са заварили експертите в ранните часове на 6 февруари в новозагорското село Езеро. По заповед на кмета на Нова Загора Николай Грозев е изградена аварийна дига с дължина 50 - 60 метра, за отклоняване на водата. 

Наводнен имот има и в село Пет могили. Екипът на гражданска защита е повикан на място  30 минути след полунощ. Предприети са мерки за отводняване на имота. В с. Баня, след като водата от обилните валежи подкопава основите на кирпичена къща, постройката се срутва върху двете й обитателки. На място се отзовават кметът на селото Бойчо Бойчев и негови съселяни. Те оказват помощ на двете затрупани жени, които по-късно са отведени в градската болница, без сериозни наранявания.

Наводнени имоти има и в Съдиево. В момента сформирана група почиства канализационна тръба под главен път Стара Загора-Сливен.

Не по -добро е положението и в новозагорския квартал Тракия. Наводнени са мазета на живущите в квартала, а по уличното платно има повече от 40 см вода. Капацитетът на съществуващия водопровод не е достатъчен да поеме отпадъчните води от обилните валежи през изминалото денонощие. Подаден е сигнал до ВиК за отводняване и почистване на канализацията.

Пътищата са проходими при зимни условия. От метеорологичните служби предупреждават за влошаване на времето, обилни снеговалежи и ниски температури в края на седмицата