Ползват питейна вода за поливане, десет села на воден режим
Ползват питейна вода за поливане, десет села на воден режим / netinfo

10 села от сливенска област са на воден режим през лятото, съобщиха от ВиК. В пет балкански села в котленска община е въведен временен режим на водоподаването.

Сушата и ползването на питейната вода за поливане създават сериозни проблеми при осигуряване на питейна вода в селата на сливенска област с гравитачни водоизточници, допълват от водоснабдителното дружество. Всички помпи в населените места са включени и се подава почти два пъти повече вода от нормалното. Въпреки това водата не стига до високите части на селата, тъй като се ползва и за поливане. Ръководството на „ВиК” е поискало съдействие от кметовете на селата, за да се спре поливането на селскостопански площи с питейна вода. Туристическият сезон създава проблеми в снабдяването с вода в планинските села Ичера и Жеравна, тъй като частните хотели ползват за басейните си питейна вода. От водоснабдителното дружество настояват, когато се строят такива обекти, кметовете на населените места и общините да разрабоват и проекти за подмяна на водопроводната и канализационната мрежа, за да не се стига до недостиг на вода.

Преди месец управителат на ВиК – Сливен инж. Никола Терзиев се обърна с апел към населението за пестене на питейна вода, за да бъде преодоляна кризата през летния сезон.