Полицията в Ямбол получи положителна оценка за 2015 г
Полицията в Ямбол получи положителна оценка за 2015 г / ОДМВР Ямбол

Положителна е оценката за работата на ОДМВР - Ямбол за 2015 година. Постигнатите резултати поставят дирекцията на едно от челните места в страната по общите показатели за работа на МВР.

Оценката даде заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, който присъства на годишния отчет на ОДМВР - Ямбол заедно с началника на кабинета на министъра на вътрешните работи Златко Тодоров и заместник-директорът на ГД "Национална полиция" старши комисар Константин Димитров.

В тази сложна криминогенна обстановка, най-вече по отношение на миграционния натиск, дирекцията успява във висока степен да противодейства активно и ефективно както на битовата престъпност, така и на незаконните миграционни процеси и то с доста ограничен финансов и човешки ресурс.

Постигнатите резултати показват, че са намерени добри организационни механизми, които да увеличат ефективността на работа на дирекцията, посочи главен комисар Арабаджиев. Присъстващите на отчета представители на съдебната и на местната власт също дадоха висока оценка за работата на служителите от дирекцията и отчетоха съществуващото добро взаимодействие.

По думите на Златко Тодоров тази оценка е ясен показател, че това сътрудничество ще продължи в посока мерките които се реализират - изграждане на видеонаблюдение, поддръжка на сгради и т.н. Всичко това ще допринесе за създаване на по-добри условия за работа и превенция.Предпоставка е и за постигане на по-добри резултати в борбата с престъпността.

Директорът на ОДМВР - Ямбол старши комисар Генчо Иванов отчете, че през изминалата година са предприети и реализирани комплекс от мерки по изпълнение дейностите по приоритетите и програмите на МВР, които са довели до повишаване ефективността на работата на дирекцията по всички направления и са допринесли за постигнатите високи резултати.

Регистрираните престъпления за 2015 г. са 1511 срещу 1482 за предходната година, като по криминална линия те са 1301 , а по икономическа - 209. Въпреки усложнената оперативна обстановка през изминалата година, ОДМВР - Ямбол е постигнала значително добри резултати в разкриваемостта на престъпленията - 65,32%, което представлява увеличение с почти 7 пункта спрямо отчетените стойности за 2014 година.

Общата оценка по противодействие на конвенционалната престъпност извежда дирекцията на второ място в страната. В резултат на ефективните професионални усилия на служителите са разкрити и петте умишлени убийства, регистрирани през 2015 година. Разкрити са извършителите на 19 от общо регистрираните 25 грабежа, като процента на разкриваемост е 76%.

При една от реализациите са иззети 3 кг взривни самоделни устройства, като са задържани и изработилият ги и поръчителят.

Сред приоритетите на ОДМВР - Ямбол остава противодействието на престъпността с акцент малките населени места.