Полицейска акция следи за предпазни колани
Полицейска акция следи за предпазни колани / DarikNews.bg, архив

В Сливен стартира акция за използване на предпазни колани и детски обезопасителни системи в моторните превозни средства. Контролната операция, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/, започва от днес, 8 септември, и ще продължи до 14 септември.

Акцията се провежда на територията на цялата страна. Тя се реализира по инициатива на Европейската организация на службите на Пътна полиция – TISPOL и се провежда във всички страни-членки.

В хода й ще се проверява използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците, както и на детски обезопасителни системи в моторните превозни средства. Ще бъдат извършвани проверки и на водачите на мотоциклети, както и на техните спътници за използването на обезопасителни каски по време на  пътуването. Основната цел на операцията е да се окаже въздействие върху поведението на водачите на автомобили и на пътниците, като акцентът отново ще бъде върху факта, че използването на обезопасителни колани и каски значително намалява риска от сериозно увреждане или смърт при инциденти на пътя.

В рамките на контролната операция ОДМВР - Сливен предвижда провеждане на акции по метода „Широкобхватен контрол” в градовете и главните и второстепенни пътища в областта. Проверки за използване на детски обезопасителни системи ще се извършват както на пътните  участъци, така и в близост до детски градини и училища. По време на акцията ще се проверяват водачите и за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите.