Полицай не си плаща билета, арестува контрольорка
Полицай не си плаща билета, арестува контрольорка / netinfo

Шестима полицаи от Сливен арестуваха тролейбусна контрольорка, след като тя се опита да защити своя колежка, научи Дарик радио. Тя пък поискала от единия полицай да заплати билета си за градския транспорт.

Единият от полицаите отказал да плати билета си за градския транспорт. След като слязъл от тролея, отишъл на работа и заедно със своя колега от патрулната кола, се върнали и завардили пътя на тролейбуса.

Полицаите забранили на шофьора да тръгне и поискали личната карта на контрольорката Пенка Димова. Тя не носела в себе си документ за самоличност и затова те поискали да я заведат в управлението, за да й съставят акт. По нейно предложение отишли в диспечерския пункт, за да се обади на колегите си.

Тогава нейната колежка Донка Желязкова се опитала да защити Димова и обяснила, че всички контрольори просто си вършат работа. Полицаите поискали и нейната лична карта и когато тя се обърнала, за да я извади, униформените заключили с белезници ръцете й.

Двамата полицаи поискали помощ от колегите си и на мястото пристигнали още две патрулни коли с четирима полицаи.

С най-грубо държание бил партньорът на полицая-нарушител. Подобни случаи имало много напоследък. С влизането в сила на Закона за МВР от 1 юни тази година служителите на реда имат право на безплатно пътуване в обществения градски транспорт. Това обаче противоречи на Закона за автомобилния превоз, според който безплатните пътувания трябва да бъдат компенсирани със средства от държавния бюджет. За 2006 година такива средства не са предвидени и според шефката на „Пътнически превози” правото на полицаите ще влезе в сила, след като бъде гласуван бюджетът за 2007 година.

От писмо на Министерството на финансите става ясно, че има вариант за тази година парите за безплатното пътуване на полицаите да бъдат осигурени от МВР. Директорът на Областна дирекция на полицията в Сливен комисар Христо Григоров заяви, че служителите на дирекцията са уведомени за това, че трябва да плащат билетите си и определи случая като недоразумение.

От петък започва петдневна вътрешна проверка на инцидента. Според Григоров трябва да се направи и независима проверка от Военна прокуратура.