Показват картини на Вазарели в Сливен
Показват картини на Вазарели в Сливен / Дарик Сливен

Изложба на световноизвестния унгарски художник Виктор Вазарели ще бъде открита тази вечер в Сливен. В зала „Сирак Скитник" ще бъдат изложени 57 платна от личната колекция на художника, която той е дарил на родния си град Печ. В нея са включени създадените от него през 30-те години  графични картини - зебри. В Сливен ще бъде изложен един килим - зебра. Основното в творчеството на Вазарели е създаването на илюзия, игривостта с линиите и цветовете и петната, които съдзават една друга реалност,  обясни  кураторът на изложбата Йозеф Шаркани.

Откриването е от 17.30 ч. в зала „Сирак Скитник". Изложбата е част от програмата „Печ - културна столица на Европа 2010". На 22 януари в Печ бе открита изложбата „Икони от Сливен", в която се показват 124 икони от ХVІІ - ХІХ век, част от постоянната експозиция „Християнско изкуство" на Художествена галерия „Димитър Добрович" - Сливен. 

В официалната унгарска делегация за събитието са включени: Мария Ревес, председател на комитета по култура в самоуправлението на Печ, Ласло Богнар, председател на комитета по образование в самоуправлението на Печ, Янош Коблар, председател на комитета по малцинствата, Юлия Фабени, директор на управлението на музеите в област Бараня, кураторът на изложбата Йозеф Шаркани - най-добрият познавач на творчеството на Вазарели, и музейният специалист Ищван Бурян. На откриването се очаква да присъства и унгарският посланик.