Показват черношарена порода говеда на изложение край Сливен
Показват черношарена порода говеда на изложение край Сливен / www.agronet.bg

Първо специализирано говедовъдно изложение на черношарената порода  ще се проведе на Сливенски минерални бани. В изложението ще участват 100 говеда от България, Гърция, Германия, Косово, Италия и Холандия, съобщи Ангел Йонов, изп.директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода говеда. Ще бъдат представени 20 ферми от страната, а от Сливенския регион ще участват фермери от Самуилово, Кортен, Дебелата кория, Котел, Коньово.

Официалното откриване ще бъде на 1 юни, ден по–рано на 31 май, петък от 15.00 до 18.00 часа фермери и гости ще могат да разгледат животните. От 17.30 ще се проведе дискусия по млечно говедовъдство, а от 19.30 часа ще се състои презентация на фирми, обслужващи животновъдството.

На 1 юни, събота от 11.00 часа ще бъде официално открито изложението, след това животните ще дефилират пред жури. Съдийският състав е тричленен, двама съдии от България и един от Германия.

По време на изложението ще бъде изготвен каталог на животните и фермите. Предвидена е и томбола за участниците във форума, като най-голямата награда е теле на 10 дни. Част от събраните средства от томболата ще бъдат дадени за благотворителност. Предвидени са купа и много награди за най-добре представилите се животни.