Поискаха да има детски съд
Поискаха да има детски съд / netinfo

„Необходимо е да има детски съд и децата до 18 години да бъдат съдени в него”, съобщи Ана Николова от Младежки дом Сливен.

„Такъв прецедент има във Франция. Децата не трябва да изпитват стрес от съдебната зала. За да стигнат до там, виновен е някой друг.

Такъв проект може да бъде въведен пилотно в нашата община и ако това се приеме за добър модел и другаде”, смята Николова.

Младежкият парламент в Сливен прие декларация срещу агресията, провокирана от убийството на втори студент в София. Декларацията бе приета на среща на парламента за отчет и набелязване на бъдещата му дейност, на която бяха планирани стъпки за превенция на насилието и трафика на хора особено сред младите девойки, защото е известна печалната слава на Сливен. Тази декларация е насочена към Народното събрание и Министерство на образованието.

На срещата бе поканен Петко Чолаков, служител в сектор БОП към Областна дирекция на МВР, който запозна младежите с основните рискове и похвати при трафика на хора.

„Трябва да се помисли за предмет Гражданско образование, който сега е разпръснат в отделни предмети и се изучава едва в 9 – ти клас, когато децата вече са се оформили като характери, докато наченките на насилието се появяват много по-рано. За това смятаме, че в младежките парламенти трябва да участват деца още от 4 – ти клас”, добави Николова.

Валентина Маринова от 4 б клас на 2- ро основно учище „Христо Ботев” поиска от големите да спрат с насилието, защото нараняват по-малките. Тя предложи пред младежкия парламент да има повече психолози в училище и там да дойдат любими музикални звезди, които да кажат на децата, че насилието е грешка.