Подписка срещу застрояването на Национален парк ”Рила”
Подписка срещу застрояването на Национален парк ”Рила” / netinfo

Втора поредна информационна и протестна кампания в защита на Рила и българската природа се провежда днес в Сливен. Само за половин час бяха събрани над 25 подписа от граждани.

Вниманието на преминаващите бе привлечено от мащабна карта на България, на която нагледно бяха представени всички защитени територии от европейската екологична мрежа – НАТУРА 2000. Голям транспарант „Рила виси на косъм” бе издигнат на площадката пред НТС. Подписите се събират против четирите обекта, които са планирани да бъдат построени в Националния парк „Рила”.

„Изключително важно е да съберем 100 хиляди подписа от цялата страна, които ще се внесат в Европейската комисия по петициите. Тази цифра е нужна за да може Европейският парламент да разгледа петицията приоритетно и да се спре строителството навреме”, заяви пред Дарик Димитър Смилянов, представител на Коалиция „За да остане природа в България”.

На първата акция са събрани над 114 подписа. Смилянов добави, че инициативата ще продължи и всяка неделя от 14.00 часа пред НТС ще се събират подписи в защита на Националния парк „Рила”.

Информационна кампания ще бъде проведена и сред гимназисти, туристически и  спелеоложки дружества и организации пряко свързани със защита природата в България.