Подписка на диабетно-болните
Подписка на диабетно-болните / netinfo

Подписка срещу въвеждането на доплащането за животоподдържащи лекарства на хронично болните в България организира Съюзът на диабетно болните в Сливен. Така дружеството се присъединява към инициативата на Българска асоциация „Диабет".

Подписката ще продължи до 12 март. „От медиите разбираме, че НЗОК иска преразглеждане и евентуално доплащане и на аналоговите инсулини. Това неминуемо ще лиши голяма част от нуждаещите се от това „най-ефективно" лечение диабетици и ще ги инвалидизира много по-бързо с всички социални и финансови последствия от това!", пише в писмо на диабетно болните до министър-председателя на България и други институции, имащи отношение към здравеопазването.  

Те заявяват, че ако възникнат проблеми или затруднения в лечението на диабетно-болните българи, ще информират Международната диабетна федерация, Световната здравна организация и Комисията по здравеопазване към Европейския парламент.

Освен това диабетно-болните смятат да организират масови протести срещу прилагания спрямо тях „геноцид". Те настояват да се запази 100 процента заплащане от касата на тяхното животоподдържащо лечение с всички инсулини и да се гарантира безплатното снабдяване на всички социално-значими заболявания с необходимите животоподдържащи лекарства.

В писмото до премиера се казва още, че трябва да бъдат наказани виновните за създаденото напрежение сред болните и се настоява за оставката на министъра на здравеопазването Божидар Нанев заради нерешените проблеми с инсулина и останалите лекарства.