Подозират горски  във второ бракониерство
Подозират горски във второ бракониерство / netinfo

Бившият Горски стражар Димо Великов от сливенското село Горно Александрово за втори път е заподозрян в бракониерство. Димо, по прякор Кучката е бил засечен да подготвя лов диви прасета, каза пред Дарик ръководителят на Ловно-рибарското сдружение Сливен Веселин Георгиев.

Според него Великов поставял хранилки и обикалял наоколо с пушка и прожектор. Негови съселяни подали сигнал в сдружението. Ловният надзирател Велико Колев и още трима ловци, повикани за свидетели, попаднали на Великов около хранилките на 21 януари в 19. 30 часа, осветили го с прожектор и го познали. Горският ги заслепил със своя прожектор и побягнал в гората, а останалите след като видели, че има оръжие не го преследвали, за да избягнат инцидент.

Забраната за лов на диви прасета действа от януари до септември. За подобно нарушение трябва да се конфискува пушката. Това е изключителна жестокост към животните, които са изнемощели и гладни по тава време на годината, смята Веселин Георгиев.

До 3 дни ще издам наказателно постановление на Великов, който понастоящем е експедитор и той ще бъде лишен от ловуване за три години, каза директорът на Държавно горско стопанство Сливен Георги Христов. Той провежда вътрешно разследване и ще изпрати докладна до Регионалната дирекция по горите. Великов ще бъде уволнен, ако се докаже, че е бракониерствал.

Срещу Димо Великов бе образувано наказателно производство за бракониерсктво, когато той на 1 октомври 2008 г. бе заловен от хора от местната ловна дружинка да избива разселени във водоема млади патици - зеленоглавки, пет от които се съхраняваха във фризер в горското в Сливен като доказателство. Делото обаче бе прекратено с постановление на прокуратурата и определение на съдия Гагашев от Районния съд с мотива, че липсват достатъчно доказателства за повдигане на обвинение и че няма доказателства, уличаващи конкретно лице за деянието. Определението на съда не подлежи на обжалване.

За случая с патиците полицейски патрул е посетил мястото. При задържането си Великов обвинил полицаите, че са го били и бил отведен в Центъра за спешна медицинска помощ, където е установено, че няма синини и охлузвания според полицейския доклад. Заради производството срещу горския стражар, той бе понижен от бившия директор на Държавно горско стопанство Сливен Александър Василев в служител по дърводобива, после уволнен, но един месец преди освобождаването на Александров отново назначен.

Местните ловци в Горно Александрово го обвиняваха още, че води на лов чужденци и бизнесмени без разрешително от Държавна агенция по горите.