Почина народната певица Вълкана Стоянова
Почина народната певица Вълкана Стоянова / netinfo
Отиде си Гласът на Тракия. Народната певица, която е родом от стралджанското село Люлин е починала в София на 87 години, съобщиха от община Стралджа.

Певицата е почетен гражданин на Стралджа от май 2007 г. През февруари същата година кметът на Стралджа Митко Андонов отправя искане Вълкана Стоянова да бъде удостоена с най-високото държавно отличие, орден „Стара планина", по случай 85-тата и годишнина на народната певица и приносът ѝ към българската култура.

Вълкана Стоянова е изпълнителка на тракийски фолклор. Едва на 14 години талантът ѝ е открит от звукозаписното студио „Арфа". Следват записи за студио „Симонавия", „Радиопром" и „Балкантон". Пее в ансамбъл „Филип Кутев" от самото му основаване през 1951 г. В репертоара си има над 500 народни песни, сред които „Нягол на Милка думаше", „Алтанлъ Стоян войвода", „Димо на Рада думаше". Много от тях за записани в Българското национално радио.

Вълкана Стоянова е пяла самостоятелно и с ансамбъл "Филип Кутев" на най-големите концертни подиуми в Европа и Америка. Носителка е на званието"народен артист". Стоянова преподава народно пеене в националното училище за фолклорни изкуства в Котел и в Нов български университет. В нейна чест в Стралджа от 1995 г. се провежда националният конкурс „С песните на Вълкана Стоянова".

Погребението ще бъде в четвъртък, 15 януари в Софийските гробища.