Почетоха Димитър Стефанов Казака
Почетоха Димитър Стефанов Казака / Регионален исторически музей Сливен

Ученици от Сливен и Нова Загора се поклониха пред гроба на втория знаменосец на Ботевата чета от 1876 г. – Димитър Стефанов Казака, родом от Сливен.

По маршрута беше посетен Националния музей „Христо Ботев”, както и величествения паметник на поета- революционер, издигнат над родното му възрожденско градче Калофер.

Присъстваха ученици от гимназиите в Сливен и Нова Загора, представители на обществени организации, институции. Край Кремиковския манастир, на мястото, където е загинал знаменосецът бяха  поднесени венци и цветя. Минутата мълчание беше нашият синовен поклон пред героичната саможертва на младия четник, убит зверски  от преследващите го турски потери в началото на юни 1876 г.

Според спомени на селяните от Кремиковци, той, до смъртта,  пази у себе си главното знаме на четата, връчено му от самия Ботев. Поднесени бяха  цветя и от името на Национален музей „Христо Ботев” – гр. Калофер.

От 1912 г. на лобното  място на Д.Казака се издига скромен паметник, направен с доброволните помощи на хората от този край. През 30-40-те години на ХХ в. тук се провежда ежегодно в началото на м. юни възпоменателен събор, организиран тогава от  Министерствата  на войната и на просвещението, на Сливенската и Ямболската културно-просветни дружби в столицата, на Студентското сливенско дружество „Добри Чинтулов” в София и др. От Сливен винаги присъстват специална представителна делегация от Общината, много граждани.

Поклонението тази година е първото масово присъствие на лобното място на нашия бележит съгражданин Димитър Казака. То стана реалност благодарение на  инициативата на Регионален исторически музей - Сливен, с подкрепата и съдействието на Община Сливен и Регионален инспекторат по образованието. Намеренията ни са това да става ежегодно, за да не потъне в забрава подвигът на въстаническата чета от 1876 г., на Ботев и та неговата чета.