Плащаме местни данъци и такси от днес
Плащаме местни данъци и такси от днес / netinfo

 

 

Започна плащането на местните данъци и такси. Над 150 души са обслужени на петте каси в звено „Местни данъци и такси” в Сливен за първите два часа  след старта на събиране на местните данъци и такси. Това съобщи за Дарик  Васил Тошев – началник на звеното.

 

При заплащане на пълния размер на данък сгради и такса смет до 30 април данъкоплатците ще ползват  отстъпка от 5% от сумата. Местните данъци и такси могат да се платят на четири равни вноски – до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. Платилите до 31 март данък  моторни превозни средства също получават 5 % отбив от сумата на данъка. Той може да се плати и на две равни вноски до 31 март и 30 септември.  

 

 

Удължен е срокът за дерегистрация на патентен данък за търговците на тютюневи изделия до 1 април. Платилите пълния размер на патентния данък  до този срок получават отстъпка от 5%, уточни Тошев. Размерът на данък сгради тази година е 1,3 на хиляда върху данъчната оценка, толкова е и данъка върху такса битови отпадъци. Увеличението на данък е 10%  , а такса смет  22%. Това се дължи на 50% увеличение на данъчните оценки, информира Васил Тошев.