Планове за атрактивен туризъм в Сливен
Планове за атрактивен туризъм в Сливен / netinfo
Дирекцията на Природен парк „Сините камъни" си е поставила задача да изгради маршрути до селата в близост до парковата територия, както и във всяко едно село да се направи информационна точка, каза в интервю за Дарик инж. Иван Иванов, директор на парка.

„За бъдещото развитие на селския туризъм, ще бъдат направени съответни туристически маршрути, които да водят от селата до интересни забележителности.

Предвиждаме възстановяване на овчарниците. Каракачанската овца е била често срещана в Сливенския балкан. Като атракция ще бъде изградена и мандра.

В последно време се говори и за нов вид туризъм – религиозния. Сливен е място с много манастири. Работим по съвместен проект с община Сливен по възстановяване на манастир „Свети Георги”. Ще бъде възстановена и част от пътя. Така ще се възроди и старата традиция сливналии да ходят там, за да почиват”, надява се Иванов.

„Работим и по оперативна програма „Околна среда”- проект за възвръщане на един световно застрашен вид от бозайниците – европейския лалугер. Той се явява част от хранителната верига на мършоядните птици. Така ще подпомогнем хранителната база на вече съществуващите Скален орел, Царски орел, който също е световно застрашен вид.

Наскоро започнахме осъществяването на един проект съвместно с областна администрация. Той е свързан с връщането на египетския лешояд на територията на парка. В момента съвместно с няколко неправителствени организации разработваме втора програма за завръщането на белоглавия лешояд. Вече трета година работи една площадка за захранване на тези птици. Изграждаме и волиера за лешояди”, информира още Иван Иванов.

Тези програми и проекти са свързани със стратегията на парка за развитие на орнитологичния туризъм.