Планират изследвания на природата до полигона Ново село
Планират изследвания на природата до полигона Ново село / netinfo
„Територията от Природен парк „Сините камъни”, която е в непосредствена близост до полигона Ново село, трябва да бъде изследвана”, каза пред журналисти директорът на парка инж. Иван Иванов.

„Не са правени наблюдения върху растителността и засега не са констатирани изменения. Редно е след година-две да се направят такива проучвания от специалисти от различни области, например в областта на водните ресурси и ботаници дали близостта на военния полигон има някакво отражение. След като искаме да развиваме туризма, това трябва да бъде направено, за да спокойни хората, които посещават планината и да не се притесняват, че наблизо има база, където се стреля”, смята Иванов.

Администрацията има амбиция през следващата година да бъдат направени изследвания на извори и чешми и върху тях да бъдат поставени табели със съдържанието на водата.

„Беше голяма борба бившите военни терени да влязат в защитената територия на парка.

Това стана с министерско постановление. Още стоят някои от табелите, на които пише „Стреля се без предупреждение”. На практика преди това там беше най-защитената територия. След съвместни проучвания с БАН и неправителствени организации успяхме да вкараме тази територия в Природния парк и с командването на някогашната Трета армия си обещахме, че няма да си пречим. Тогава не стоеше въпроса с базите и дейността на армията се съкращаваше”, припомни Иван Иванов.