Пих и се възхитих
Пих и се възхитих / netinfo

Деветото издание на Празника на виното на община „Тунджа” се проведе на площада в с. Скалица. Организатори на проявата са община „Тунджа", кметството и местното народно читалище „Светлина – 1928". 71 майстори на тунджанско вино и ракия представиха своя елексир пред комисията за дегустация с председател магистър инж. Светлана Шахънска – технолог във винарска изба.

Журито определи за победители в конкурса за гроздова ракия, при постъпили 19 проби, на първо място Димитър Тодоров Мутафов от с. Бояджик – почетен гражданин на община „Тунджа”. Подгласници станаха Никола Андонов Казлачев от с. Чарган и Георги Иванов Танев – кмет на с. Ботево. В конкурса за бяло вино сред 27-те участници първо и второ място си поделиха Петър Митев Караславов от с. Бояджик и Георги Танев Георгиев от с. Ботево, а на трето място е Иван Начев от с. Чарган. В конкурс за червено вино, при изключително оспорвана конкуренция от 25 проби, второ и трето място спечелиха елексирите на Стоян Димитров от с. Стара река и Слава Христова Колева от с. Бояджик.

Първо място беше отредено на майстора винар Йовчо Митков от с. Ботево.

Наградите връчиха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, народният представител Кирчо Карагьозов и кметът на с. Скалица Митко Петков.

Пих и се възхитих
netinfo

Ритуалното зарязване на лозата в градината пред читалището и поливане с пенливо вино извършиха Царят на виното Йовчо Митков, кметовете Георги Георгиев и Митко Петков и гостите.

Областният управител инж. Николай Пенев връчи отличията в конкурса за изработване лого на Празника на виното. Поощрителна награда получи 6 годишната Теодора Виолетова Боянова от с. Окоп. Второ място спечели логото на Венелина Ганева от с. Скалица. Първо място беше отредено на проекта на Добромира Димитрова от с. Скалица.