Пием помпажна вода, тази в Асеновец е замътена
Пием помпажна вода, тази в Асеновец е замътена / Дарик Сливен, архив

Питейната вода, която подава ВиК – Сливен към града е помпажна, съобщават от дружеството. Заради замътеност от падналите дъждове през последните дни, към момента яз. „Асеновец“ е изключен от водоподаването на Сливен. Управителят на водоснабдителното дружество инж. Пламен Трифонов поясни: „Непрекъснато се осъществява контрол на качеството на подаваната вода и към този момент няма отклонение от нормите“.

Той коментира, че съгласно предписание на министерство на околната среда и водите ВиК подържа контролиран обем на изпускане на яз. „Асеновец“, като през последните два дни язовира прелива през преливника и няма опасност за гражданите на Сливен.

„Що се отнася до възникналата авария на ул. „Булаир“ през почивните дни, искам да подчертая, че вина за тази ситуация там има фирмата, извършваща дейностите по т.нар. воден цикъл на Сливен – „Хидропартньори ДЗЗД“. Заради техническата грешка по извършените строителни дейност, ВиК понесе значителни щети и бе подронен авторитета на дружеството пред обществото. ВиК също пострада от тази авария и изцяло и несправедливо пое негатива на общественото недоволство, заради техническата грешка на изпълнителя“ - каза инж. Трифонов.

 

Ръководството на дружеството се обединява около мнението, че за да бъде ясно кой носи публичната отговорност за авариите и спиране на водоподаването, информацията за това трябва да публикувана и на страницата на общината и фирмата изпълнител, защото всички действия по ремонтите са съгласувани с тях. Причината за това искане за разграничаване на отговорността е, че „Хидропартньори ДЗЗД“ подават информация за предстоящите спирания в края на работния ден или в последния възможен момент в деня на започване на строителните дейности. ВиК Сливен има задължението само да спира водата по указания план-график и не е извършва строително монтажни работи по проекта. Въпреки нанесените морални и финансови вреди дружеството ще продължи да изнася публично информация на сайта си за предстоящото спиране на водата за извършваните дейности по водния цикъл, но отказва да поеме отговорност за нейното закъсняло подаване от страна на изпълнителя и се разграничава от допуснатите от строителя аварии на тръбопроводи и некачествено извършена работа, какъвто бе случая на улица „Булаир“. Задължението на ВиК Сливен е да предоставя качествена услуга на своите абонати и да подържа вече изградената водопреносна мрежа в изправност. Тези свои задължения дружеството изпълнява ежедневно в интерес на гражданите на град Сливен и няма да позволи, заради грешките на други да му бъде вменена вина за некомпетентност.