/ Драматичен театър Сливен
 С концерт спектакъл „Песента на музите“ тази вечер от 19:00 часа трупата на Сливенския драматичен театър отбелязва Международния ден на театъра 27 март. С тази проява театърът слага начало и на честванията, посветени на неговата 100-годишнина, която ще  бъде отпразнувана през есента на тази година.

Заглавието на спектакъла „Песента на музите“ е препратка към първата театрална завеса на града под Сините камъни, рисувана от сливенския художник Йордан Кювлиев, по картина на французина Роше-Гроз и реверанс към първостроителите на театралното дело в Сливен.

Сливен
Драматичен театър Сливен


Режисьорът на спектакъла Ивайло Гандев се е стремил да озвучи и визуализира „една голяма театрална парабола от древността към съвремието“. Песента на старогръцките музи съживяват артистите от Сливенския театър Вяра Начева, Николина Велчева, Таня Йоргова, Августин Демерджиев, Димитър Марков, Ивайло Гандев и доайенът Михаил Илийков. В сценария са вплетени текстове на Омир, Шекспир, Чехов, Радичков, Сава Доброплодни и любовна поезия на Сафо, Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Пейо Яворов.

В театралната отдаденост на сливенската трупа публиката ще открие хора от древногръцката мистерия и епическия стих на „Илиада“, ще види „сливенската Сара Бернар“ в монолога на Ричард III, ще прескочи във времето при Чеховата човешка комедия, ще мине през Радичковия „Опит за летене“ и ще потъне в море от любов, пресъздадено от талантлива артистична двойка.

За да се приземи накрая при първото любителското представление на първата българска пиеса „Михал Мишкоед“ в къщата на учителя Панайот Минков в сливенския квартал „Клуцохор“ в далечната 1860 година.

Хорът на музите, съставен от професионални актьори, ще бъде подкрепен от танцьорите от фолклорния ансамбъл „Сливен“ и колективите на читалище „Зора“, на чиято сцена се дава първото публично театрално зрелище „Многострадална Геновева“. В концерта спектакъл, посветен на сливенското театрално дело, ще видим  още смесения хор „Добри Чинтулов“, малките балерини  от балет „Адажио“ с ръководител Наталия Хаджикостова и начинаещия майстор на клавира Борис Пашаянов.

театър
Драматичен театър Сливен


Защо музите са не девет, а десет, обяснява сценаристът, режисьор и актьор Ивайло Гандев: „Към 9-те музи сме прибавили и най-младата 10-та – тази на киното, за да почетем паметта и на първия български кинематограф Васил Гендов, сливенецът, който прави първия български филм „Българан е галант“.