Пенсионната възраст няма да се повишава
Пенсионната възраст няма да се повишава / netinfo

Няма да се повишава пенсионната възраст на българските граждани, тя ще си остане 63 години за мъжете и 60 за жените. Това съобщи в Сливен зам.министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров на среща с офицери от резерва.

Социалното министерство предприема мерки за стимулиране на работещите пенсионери. Всеки, който иска да работи ще бъде насърчен. За това всяка една година пенсионерите ще получат допълнителен бонус. От следващата година те ще получават бонус в размер на 5%, уточни Лазаров.

Другият механизъм в пенсионната система е, че от 1 юли тази година всички пенсии ще бъдат осъвременени с 10,35%. Този процент отразява равнището на инфлацията през годината. Това представляват приблизително 23 милиона лева, които ще бъдат осигурени за увеличение на пенсиите.

Предвижда се след тази мярка всички пенсии да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2007 година, който е в размер на 398,17 лева. Средното увеличение на пенсиите за тази година ще бъде над 30%, заяви още зам. министърът.

Другият инструмент в областта на пенсионната политика на правителството е създаване на т.нар. „Сребърен фонд”. Неговото предназначение е да се осигури средства за подкрепа на пенсионната система в резултат от негативното развитие на демографските процеси. До края на тази година в средствата на този фонд ще има около 800 милиона лева, които ще бъдат значителен ресурс за подкрепа на системата.

Друг акцент е включване на държавата като осигурител при плащане на вноските .Това означава по-строг контрол върху средствата в пенсионната система, по-големи приходи и значителен контрол. По този начин ще се създадат възможности за повече приходи и по-високи увеличения на пенсиите. Зам. министър Лазаров разясни и новостите в подкрепа на децата и семействата.

Чуйте още от прикачения файл.