Пари за по-достъпна среда обеща Христина Христова
Пари за по-достъпна среда обеща Христина Христова / netinfo
„Някои от проблемите на хората с увреждания могат да бъдат решени с бюджета за 2009 година, който да гарантира добавка за социалната им интеграция. Тези пари могат да бъдат използвани за пътуване, балнеолечение, образование или адаптиране на работно място”, заяви в Сливен Христина Христова, зам. председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

„Затова НДСВ настоява за повишаване на гарантирания минимален доход на 65 лева, защото всичките пера на добавката на хората с увреждания се смятат върху тази база и това е прието от съвета на Тройната коалиция.

От Нова година влизат в сила програмите „Социален асистент и „Личен асистент”, които ще бъдат финансирани от Оперативната програма „Човешки ресурси” и по тях могат да кандидатстват всички общини и неправителствени организации, а това ще доведе до раздвижване и няма да има рестрикции като сегашните, които изискват нисък семеен доход за използване на личен асистент”, съобщи Христина Христова. Тя се ангажира да лобира Сливен да получи от бюджета средства за по достъпна среда. След като прие представители на хора с увреждания, бившият социален министър направи обиколка на труднодостъпни сгради в Сливен.

„Достъпността е мерило за цивилизованост на един град и държавата трябва да отпуска средства за нейното подобряване, но номер едно в тази политика трябва да бъдат общините, които да транслират тези средства”, каза още Христова.