Палим Сливенските огньове на 4 май
Палим Сливенските огньове на 4 май / Дарик Сливен, архив

На 4 май от 20.45 часа на пл. „Хаджи Димитър” ще бъдат запалени Сливенските огньове, с което ще се открият Майските дни на културата в Сливен. Символният огън ще запали почетният гражданин на Сливен Методий Григоров. През 2012 г. маестрото навършва 75 години и се отбелязват 50 години от началото на диригентската му дейност.

Методий Григоров е носител и на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, с което ще бъде запазена традицията сливенските огньове да се палят от носители на отличието.

Сливенските огньове са били палени от емблематични български интелектуалци като Елисавета Багряна, Дечко Узунов, Александър Райчев, Светлин Русев и др. Тържествата тази година са посветени на 190-та годишнина от рождението на Добри Чинтулов.

Официалното откриване на Майските дни на културата ще бъде на 4 май  от 19.00 ч. в залата на Драматичен театър „Стефан Киров”. Тържеството е под надслов „Талантите на Сливен” – оперни певци, възпитаници на сливенската хорова школа „Добри Чинтулов” по повод 50 години диригентска дейност на Методий Григоров. На сцената ще излязат Татяна Шиварова, Даниела Дякова, Деница Стоянова със Симфоничен оркестър – Сливен с диригент Димитър Караминков. Свои изпълнения ще представи и смесен хор „Добри Чинтулов” при читалище ”Зора”, с диригент Методий Григоров. Церемонията по запалване на Сливенските огньове ще бъде след концерта.