Оздравителният план на община Сливен няма да се гласува на 31 август
Оздравителният план на община Сливен няма да се гласува на 31 август / Община Сливен

Планът за финансово оздравяване на община Сливен няма да се разглежда на заседанието на Общинския съвет на 31 август. Причината е становище на Министерството на финансите, че е необходимо да бъдат включени още мерки за икономии и увеличаване на приходите. За това информира на пресконференция кметът на Сливен Стефан Радев.

„По закон оздравителният план, с който се иска безлихвен заем, трябва да бъде предварително съгласуван с Министерството на финансите. Ние сме го изпратили за съгласуване, но получихме писмо, в което се казва, че посоката на оздравителния план е много добра, но са необходими още мерки за икономии и за увеличаване на приходите. Имах опасения, че министерството ще е поиска по-драстични мерки, но се надявам да бъдат поносими и изпълними. Опитвали сме се, когато предвиждаме намаляване на разходите, това да не води до по-малко публични услуги за гражданите, а напротив - да търсим повишаване на ефективността. Надявам се с министерството да стигнем до общо разбиране какво е възможно да се направи и кое е постижимо", каза кметът.

За началото на септември е планирана среща с министъра на финансите, на която ще се обсъдят допълнителните мерки, след което планът ще бъде внесен за гласуване в Общинския съвет.

„Очаквам подкрепа от общинските съветници. Разчитам на тяхната колективна воля и разум и на политическите сили, които те представляват. В крайна сметка този план е голяма отговорност и голям шанс за нашата община", каза Стефан Радев.