/ БГНЕС
Овощари от Сливен обявиха, че ако до 10 дни Министерство на земеделието не преведе обезщетенията за 100% пропаднали площи ще започнат ефективни протестни действия и ще затворят автомагистрала „Тракия“. Пропадналите площи от овощни насаждения заради студената пролет в Сливенска област са 16 хиляди декара и голяма част от заетите в бранша няма да реализират продукция от праскови и други овощни плодове на пазара това лято, предаде БНР.

Една от причините за протестната готовност на овощарите е, че Министерство на земеделието не е определило срок за изплащане на обезщетенията, въпреки уверенията, че това ще стане, сподели Коста Петков, председател на Сдружение „Българска праскова“.

"Обещано, обещано, но ти живееш в момента. Тези работници искат да им платиш веднага, в момента. Ние имаме направени разходи – торове, препарати, горива, които трябва да се платят също в момента. Никой не иска да му кажеш, че ще му платиш следващата година, като вземеш пари."

Овощари настояват за мерки от държавата (СНИМКИ)

Пропадането на сезона води след себе си отрицателен социален ефект в селата, откъдето са и сезонните работници.

"Тези хора нямат работа и отиват в Англия, отиват в Холандия (Нидерландия). Получават по 50, 70, 100 евро на ден и те никога няма да се върнат тук."

Овощарите обявиха, че от 30 години не им се е случвало да нямат плодове и да нямат пари за обработка, за това и се заканват, че ако не им отпуснат обезщетенията, ще протестират.

"Ако не се случи, имаме стачна готовност. Много хора сме пострадали и има голяма маса, които ни подкрепят."

Утре предстоят две срещи на засегнатите земеделци – в Министерство на земеделието и в парламента. На тях трябва да се вземе решение за срока, в който да им бъдат отпуснати обезщетенията за пропадналите площи.