Отново безводие в Стралджанско заради „лисича опашка”
Отново безводие в Стралджанско заради „лисича опашка” / Община Стралджа

Вече няколко години жителите на голяма част от стралджанските села са принудени да живеят в безводие предизвикано от една сериозна напаст. Феноменът „лисича опашка” завладява все повече територии и затапвайки тръбите, спира водата. Лошото е, че откриването на растението, което вирее чудесно в среда без светлина, е много трудно и това налага сухия режим в населените места, съобщиха от общината.

В началото на лятото специалистите от местно ВиК дружеството отчитат сериозно намаление в дебита на питейната вода в  село Богорово и опасенията са, че виновник за това отново е „лисичата опашка”. Не е ясно какво предизвиква развитието на „лисичата опашка” в тръбите.

Възрастните хора знаят, че растежът може да започне само от една микроскопична жилка, която се промушва от почвата в тръбите. Затова единственото спасение е подмяна на старите керамични или интернитови тръби с новите полиетиленови или РVC, които не допускат „вражески” растения до водата.

През 2008 година след 10 години режим в Маленово най-сетне разбраха какво означава изобилие на вода. „Лисичата опашка”, която беше превзела иначе абсолютно невредимия тръбопровод, строен още през 1929г.,  беше достигнала в диаметър 110 мм.. Година по-късно растението беше открито в тръбите на селата Поляна и Тамарино. През 2010 г. в Люлин  извадиха 7 –метрова опашка с диаметър 15-20 см. Истинско чудо бе  откритата в Джинот 16-метрова „лисича опашка”, която беше ограничила дебита на водата  от 2 литра само на 150 гр.