Отнемат званието „Почетен гражданин” на Руси Големанов?
Отнемат званието „Почетен гражданин” на Руси Големанов? / Дарик Сливен, архив

Групата общински съветници от ГЕРБ в Сливен осъди поведението Руси Големанов по време на последното заседание на Общинския съвет от 30 януари и го изключи от групата. Решението е било взето на заседание на ГОС ГЕРБ днес, 3 февруари. „Не можем да позволим от трибуната на местния парламент да се отправят обидни квалификации, преминаващи всякакви граници на приличие и възпитание, към починал общински съветник. Партия ГЕРБ не толерира подобно поведение, потъпкващо общоприетите норми на общуване, благоприличие и добър тон” - се казва в съобщението до медиите.

Става ясно също, че групата общински съветници ще инициира процедура по чл. 57 от Наредбата за символиката за отнемане на званието „Почетен гражданин на Сливен” на Руси Големанов. Причината е, че „с поведението си той уронва престижа не само на една политическа сила, а на целия Общински съвет и доброто име на Сливен”.

Друго решение от днешното заседание е ГОС на ГЕРБ в Сливен да предложи на Общинския съвет гласуваното увеличение на възнагражденията на общинските съветници да бъде намалено два пъти от възможно допустимото по закон. Общият размер да не може да бъде повече от 35 на сто от възнаграждението на председателя на местния парламент. Предлага се още общинската администрация да последва техния пример и кметът на общината да предложи неговото възнаграждение да бъде в размер на 1 000 лв. месечно.